Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krkavcovití

     Krkavcovití jsou největší čeledí řádu pěvců.  Patří mezi všežravce, hnízdí na stromech, skalách nebo ve skalních dutinách. Česku se vyskytujícími známými druhy jsou například vrána černá a vrána šedáhavran polníkrkavec velkýkavka obecnásojka obecnástraka obecnáořešník kropenatý.

Popsáno je více než 120 druhů ve 25 rodech. Původní předek žil pravděpodobně počátkem třetihor v oblasti dnešní Austrálie. Všichni krkavcovití jsou velmi inteligentní ptáci s vysokou přizpůsobivostí. Jsou to jedni z mála ptáků, které lze běžně sledovat při hře.

Krkavcovití mají proměnlivou velikost těla (délka 20 až 70 cm, hmotnost 41 g až 1 500 g), hlava je poměrně velká se silným zobákem a tělo robustní s krátkýma, ale silnýma nohama s mocnými drápy.

Část druhů je společenská a hnízdí ve velkých koloniích, staví pevná hnízda ve větvích. Mají silný hlas, jsou to dobří imitátoři nejrůznějších zvuků. Živí se drobným hmyzem a masem.

Jednou z metod vran, jak pečovat o své peří, je využití mravenců: ty občas úmyslně vyprovokují rozhrabáním jejich mraveniště a přikryjí ho křídly. Mravenci zalezou mezi pera, kde pak útočí na ptačí parazity.

 

 

 

Příspěvky

Krkavec velký

2. 2. 2023

| Rubrika: Krkavcovití

alternativní popis obrázku chybí

 

Vrána černá

2. 2. 2023

| Rubrika: Krkavcovití

alternativní popis obrázku chybí

 

Ořešník kropenatý

2. 2. 2023

| Rubrika: Krkavcovití

alternativní popis obrázku chybí