Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sokolík zakrslý

5. 2. 2023

     Sokolík zakrslý je velmi malý druh sokolovitého ptáka, který se vyskytuje v jihovýchodní Asii.

Jedná se o velmi malého dravce o délce 14–17 cm a váze 28–55 g. U samce je křídlo dlouhé 87–103 mm, ocas 49–55 mm, běhák 18–22 mm. Křídlo samice je dlouhé 93–105 mm, ocas 52–62 mm, běhák 18–22 mm. Tyto rozměry z druhu činí jednoho z nejmenších sokolů na světě, resp. i jednoho z nejmenších dravých ptáků na světě.

Sokolík zakrslý je obrysem těla podobný ťuhýkům. Korunka je černá, na čele se nachází malá bílá příčná skvrna. Přes oko se táhne černý pruh, obočí je bílé a směřuje za okem dolů k týlu, kde se rozšiřuje. Svrchní strana těla je černá. Horní část hrudi je bílá, dolní část hrudi a břicha jsou červenohnědé. Spodní část ocasu je černá s 3–4 bílými příčnými pruhy. Spodní část křídel je bílá s občasným černým pruhováním. Stehna a boky jsou černé. Duhovky jsou černohnědé. Zobákozobí a nohy jsou černé.

Typické stanoviště druhu tvoří otevřené lesní porosty, paseky, okraje primárního i sekundárního lesa, pole i vesnice. Druh se poměrně dobře adaptoval na krajinu změněnou člověkem a má poměrně vysokou toleranci na rušivé vlivy lidských aktivit. Často se vyskytuje v blízkosti řek a potoků. Sokolík obývá nadmořské výšky od hladiny moře do 1500 m n. m.

Živí se hmyzem. K zaznamenaným ptákům, které sokolík zakrslý lovil, patří panenka černohlavá panenka bělohlavávlaštovka obecná salangana sundská nebo timálie černotemenná.

Severně od rovníku dochází k zahnízdění mezi únorem a červnem, jižně od rovníku mezi listopadem a prosincem. Většinou zahnízdí ve stromové dutině po vousácích nebo datlech ve výšce 6–20 m. Hnízdo si nestaví, samice klade 4–5 vajec přímo na dno dutiny. V těchto dutinách dochází i ke hřadování.