Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ocelot velký

2. 2. 2023

     Ocelot patří stejně jako puma do podčeledi malých koček. Vyskytuje se od jihu USA přes Střední Ameriku, ostrovy Trinidad a Isla de Margarita až do jižní Brazílie a Paraguaye. Je nejčastější kočkovitou šelmou této oblasti. Preferuje území s hustou vegetací, jako jsou tropické pralesy a lesy, mangrovové porosty a savany, a to až do výšky 1 200 m n. m.

Postavou připomíná ocelot kočku domácí, tělo dorůstá 68 až 100 cm do délky a 40 až 50 cm do výšky, k tomu má ještě 26–45 cm dlouhý ocas. Váží obvykle mezi 8 a 18 kg. Samice je asi o třetinu menší než samec. Ocelot má krátkou, hustou a velmi hladkou srst. Základní zbarvení je dost variabilní, od okrové po zrzavě hnědou, někdy až šedavou barvu s výraznými černými rozetami a skvrnami, které jsou na těle zvířete uspořádány do vodorovných řad. Na hlavě se táhnou černé pruhy okolo uší a očí směrem dozadu, ocas ocelota je také černě pruhovaný. Spodní strana těla je světlá až bílá. Každý jedinec má specifický vzor rozet, podle kterého je možné jednotlivá zvířata navzájem odlišit.

Díky silným předním končetinám ocelot výborně šplhá a plave. Aktivní je v noci, kdy loví, ve dne se skrývá na stromech nebo v husté vegetaci. Jeho přirozenými nepřáteli jsou další kočkovité šlemy – jaguár a puma, dále dravý pták harpyje a anakonda. V přírodě se ocelot dožívá okolo 15 let, v zajetí až 20 let.

Ocelot je, jako další kočkovité šelmy, striktní masožravec, který se za potravou vydává v noci, vyhledává ji pomocí výborného zraku a čichu. Za kořist mu slouží mnoho drobných živočichů, jako jsou hlodavci, bezobratlí, žáby, ještěrky a další malí plazi, ptáci, ryby, želvy, ale třeba i větší druhy jako králíci, opice a pásovci. V blízkosti lidí loví i drobná domácí zvířata.

K námluvám a páření může docházet po celý rok. Samice pravidelně přichází do desetidenní říje, během které se snaží přilákat do svého teritoria samce. Po páření se dvojice zase rozchází a všechna péče o mláďata závisí na samici. Březost ocelota trvá 79 až 82 dní, před narozením mláďat samice připraví pro mláďata pelech v dutém stromě, jeskyni apod.