Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krajta tmavá

5. 2. 2023

     Krajta tmavá je velký had z čeledi krajty. Žila původně pouze v jižní a jihovýchodní Asii, v posledních letech došlo k její nechtěné introdukci i na Floridu. Až do roku 2009 byla považována za poddruh krajty tygrovité, současná taxonomie ji uznává jako samostatný druh. Žije poblíž vody, může trávit i dost času přímo v ní, ale také je možno ji nalézt v korunách stromů.

Krajta tmavá má na těle množství velkých hnědých skvrn, jež jsou ohraničeny velmi tmavě hnědě až černě. Barva mezi skvrnami je světle hnědá až béžová.

Průměrná délka hadů žijících ve volné přírodě je 3,7 metru, přičemž exempláře měřící více než 4 metry nejsou běžné. Pohlavní dimorfismus bývá poměrně výrazný - samice jsou poněkud delší a především o dost mohutnější a těžší než samci. Hmotnost samic se obvykle pohybuje od 29 do 75 kg, hmotnost samců většinou od 7 do 18,5 kg.

Krajta tmavá preferuje k životu lesnatou krajinu, což zahrnuje tropické lesy různých typů včetně mangrovů. Žije rovněž na loukách, v mokřadech. Je silně svázána s vodou, tudíž je možno ji nalézt i v řekách a v různých jiných vodních zdrojích nebo v jejich blízkosti. Nejvyšší nadmořská výška, v níž byla zaznamenána, je 4050 m.

Krajty tmavé se páří začátkem jara. Doba mezi kopulací a snůškou je různá, obvykle jde o 2 až 4 měsíce. Na Floridě probíhá páření mezi prosincem a dubnem, ke snůšce dochází obvykle v květnu nebo červnu. Nicméně kopulace se samci není nutná a samice jsou schopny partenogeneze, avšak neví se, jak často k této variantě v přírodě dochází.