Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kobra královská

2. 2. 2023

     Kobra královská  je druhem jedovatého hada z čeledi korálovcovitých, který žije v oblasti jižní a jihovýchodní Asie. Jako jediný náleží do samostatného rodu Ophiophagus. Jedná se patrně o nejdelšího jedovatého hada na světě s průměrnou délkou 3–4,5 m, maximální asi 5,85 m.

Je považována nejen za nejdelší kobru, ale i za nejdelšího jedovatého hada světa. Dorůstá délky patrně až 5,85 m, biolog Jiří Felix ve své publikaci uvádí doložené maximum 5,60 m, ale lze předpokládat, že nejstarší jedinci dosáhnou jistě 6 a více metrů. Vážit může kobra i 20 kg. Některé východní zpravodajské weby hovoří o kobrách velkých až 7 m a těžkých 30 kg. Je třeba podotknout, že jde o maximální hodnoty, kterých hadi běžně nedosahují. Poslední zmiňované údaje ani nelze považovat za důvěryhodné, pravděpodobně jsou to jen velmi nadsazené odhady.

Hlava dospělého hada může být poměrně masivní a objemná, totéž límec (výstražně nafouknutý krk). Tělo kobry je olivově zelené s příčnými pruhy, spodní část má světlé zbarvení. Odstín barev se může lišit v závislosti na tom, kde konkrétní jedinec žije (resp. v jakém habitatu; v hustém lese budou hadi tmavší a ti, žijící v otevřené krajině, naopak světlejší). Mladí jedinci jsou černí s výraznými bílými nebo žlutými pruhy ve tvaru prýmku, který ukazuje směrem k hlavě. S věkem tato příznačná kresba bledne a může i zcela zmizet.

Její jedové váčky obsahují velké množství vysoce účinného jedu, který dokáže usmrtit člověka během několika minut. Zvládla za poměrně krátkou dobu (během tří až čtyř hodin) zabít i dospělého slona, kterého kousla do chobotu.

Kobra královská se specializuje na lov jiných hadů. Její nejoblíbenější kořistí jsou užovky. Zabíjí i další hady (např. krajtyzmije), včetně jedovatých druhů (kobra indickábungar) a příslušníků vlastního druhu. Jedinec o velikosti 3,66 m dokáže skolit krajtu dlouhou i 2,80 m.