Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chobotnice velká

2. 2. 2023

     Chobotnice velká  je druh měkkýše z čeledi chobotnicovití. Spolu s krakaticemi patří k největším měkkýšům a největším a nejinteligentnějším bezobratlovcům. Žije ve větších hloubkách. Ve starověku a středověku existovalo mnoho legend o tom, jak tato chobotnice napadla loď.

Chobotnice velká narůstá do délky 3–5 metrů a váží 10–50 kg. Rekordní jedinec měl však údajně rozpětí chapadel 9,8 metru a vážil až 272 kg. Plazí se po dně pomocí dlouhých chapadel, která jsou pokrytá přísavkami. Úkryt vyhledává v korálech, pod balvany a v puklinách. Dožívá se 4 roků.

Žije na severním okraji Tichého oceánu, od Japonska po Aleutské ostrovy a jižně po Kalifornii.

V ohrožení mění barvu nebo vypustí oblak „inkoustu“, který ji zahalí. Mladí jedinci si vyhrabávají díry pod kameny, v písku nebo ve štěrku, kde nacházejí útočiště před predátory.

Chobotnice velká loví potravu hlavně v noci. Živí se především kraby a humry, jakož i jinými korýši a měkkýši, menšími chobotnicemi a rybami. Potravu často konzumuje ve svém úkrytu, přičemž prázdné schránky a jiné nestrávené zbytky kořisti hromadí před vchodem.

Chobotnice žijí většinou samotářský život, s výjimkou období rozmnožování. Samec dopraví balík spermií, dlouhý až jeden metr, do plášťové dutiny samice pomocí speciálně modifikovaného chapadla. Samice klade tisíce vajíček do děr na dně a hlídá je až do vylíhnutí, což trvá 5 až 8 měsíců. Ustavičně je zalévá proudem vody ze svého sifonu a čistí je chapadly od parazitů. Po celou dobu líhnutí nepřijímá potravu a krátce po narození potomstva uhyne.